- Veel zakelijke dienstverleners maken zich grote zorgen over de aanstaande handhaving van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA).
- Vanaf 1 januari 2025 wil de Belastingdienst weer controleren of zzp’ers niet worden ingehuurd voor werk dat eigenlijk in dienstverband zou moeten worden uitgevoerd.
- Als de wet DBA weer gehandhaafd wordt, moeten veel ondernemers in zee gaan met uitzend- of detacheringsbedrijven.
- Lees ook: In 10 jaar tijd zijn er ruim 700.000 zzp’ers bijgekomen: vooral veel jonge ondernemers én 65-plussers erbij
Veel zakelijke dienstverleners maken zich grote zorgen over de aanstaande handhaving van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Dat komt naar voren uit een enquête van Vereniging ZZP Nederland onder de achterban.
Vanaf 1 januari 2025 wil de Belastingdienst weer handhaven en controleren of zzp’ers niet worden ingehuurd voor werk dat eigenlijk in dienstverband zou moeten worden uitgevoerd. Jarenlang gebeurde deze controle niet, maar volgens het kabinet ontstaan er te veel schijnconstructies. Bedrijven huren dan zelfstandigen in voor werk dat eigenlijk door een werknemer zou moeten worden gedaan.
In de sector zakelijke dienstverlening wordt twee derde van de respondenten rechtstreeks ingehuurd door de opdrachtgever. Als de wet DBA weer gehandhaafd wordt, moeten veel ondernemers in zee gaan met uitzend- of detacheringsbedrijven. Uit het onderzoek van ZZP Nederland blijkt dat veel ondernemers in de sector zakelijke dienstverlening dit liever niet doen, vanwege de financiële risico’s die hieraan verbonden zijn.
Volgens voorzitter Frank Alfrink van Vereniging ZZP Nederland zijn er echter voldoende mogelijkheden voor opdrachtgevers om goede afspraken te maken met de ondernemers zodat er geen sprake is van schijnzelfstandigheid. “Als er een camera langs de weg komt om de snelheid te controleren, kan je de weg wel niet meer gaan nemen, maar je kunt je ook gewoon aan de snelheid houden”.